Vidnyánszky Attila az InfoRádió megkeresésére megismételte: február 1-jével új helyszíneken, de folytatódni fog az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Ezzel kapcsolatban meg mezdődtek a felújítási és egyéb munkálatok, további részleteket azonban nem kívánt elárulni a Palkovics László miniszter által kinevezett kuratóriumi elnök.

Arra kérdésre, hogy várhatóak-e addig újabb tárgyalások a diákokkal, akik a járványügyi intézkedések miatt arról döntöttek, hogy feladják a több hónapja tartó blokádjukat, úgy válaszolt: ez nem a fenntartón múlik, azonban a hallgatók részéről nem történt újabb megkeresés az utóbbi napokban, hetekben.

Vidnyánszky Attila közölte azt is, hogy egy sokkal nyitottabb, színesebb és gazdagabb éltet élő egyetemet vizionálnak.

Járványügyi okokból változtatnak a hallgatók

Az SZFE 71 napja tiltakozó diákjai bejelentették, hogy a korona-vírus terjedésének megelőzése érdekében elrendelt intézkedéseket betartják, és az épületeket (a Vas utcai, a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületet, valamint a kollégiumot) elhagyják. Mivel az egyetem autonómiájának biztosítására vonatkozó követeléseik nem teljesültek, a minisztériummal pedig nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások, "a blokádot nem feladják, hanem magunkkal viszik". Az ellenállást az épületeken kívül folytatják.

Az SZFE Magyarország összes felsőoktatási intézményével összhangban, november 11-től digitális oktatásra áll át - írják a hallgatók a Facebook oldalukon.

Bírósághoz fordultak az oktatás felfüggesztése miatt

A blokád alá vont épületekben az elmúlt két hónapban minden tanórát és kurzust megtartottak, ezért bíznak abban, hogy az Oktatási Hivatal elismeri ezt, és "így nem juthat érvényre az oktatásunk és a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka" - írták a hallgatók, akik nem ismerik el a kormány és Vidnyánszky által kinevezett vezetőséget.

A hallgatók által el nem ismert kuratórium november 6-án bejelentette, hogy februárig felfüggesztik az oktatást az SZFE-n, és nem ismerik le a diákok első félévük teljesítését.

A diákok szerint az oktatás felfüggesztéséről a vezetés a felsőoktatási törvényt megsértve döntött. Többek közt a Hallgatói Önkormányzat véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a Hallgatói Önkormányzat november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, így a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig végrehajtani nem lehet - írták a hallgatók.