Bár október 4-én Orbán Viktor miniszterelnök már átadta a 7,5 milliárd forintból felújított Budai Vigadót, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a felújítás lezárásához még 287 millió forint többletforrást csoportosított át a kormány.

Már eddig is folyamatosan drágult a Budai Vigadó felújítása. A kormány 2015 novemberében fogadott el határozatot a Budai Vigadó felújításáról, e szerint 2015 és 2018 között 5,55 milliárd forint költségvetési támogatást különítenek el a munkákra. Ugyanakkor a 2016 decemberi kormányzati költekezés egyik nyerteseként a Budai Vigadó is többletforráshoz jutott 2017-ben, 1,56 milliárd forinthoz, így elvileg összesen 7,1 milliárdot költhettek a felújításra.

A beruházás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, ami azt jelenti, hogy a megvalósításhoz többek közt nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A végül több mint 7,5 milliárd forintból megvalósult felújítás és rekonstrukció célja az volt, hogy a műemléki szempontok figyelembevételével, az eredeti állapot minél teljesebb visszaállítása mellett,korszerű elhelyezést kapjon a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott Hagyományok Háza, a Magyar Állami Népi Együttes, a Kárpát-medence népi tudását átfogó Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum, valamint a Népművészeti Módszertani Műhely is.