Közel öt hónapra volt szükség ahhoz, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista-lekérdezésre szolgáló adatbázisa is tartalmazza azokat az adatokat és információkat, melyeket a betegek számára iránymutatónak és fontosnak tartanak - írja az mfor.hu. A hírportál tavaly októberben az adatbázisban szereplő információkból készített egy cikket, amelyből kiderült, hogy van műtét, amelyre akár éveket is várnia kell a betegeknek.

Erre reagálva a NEAK közleményt adott ki, miszerint nem az általunk is közölt "tervezett" időtartam a mérvadó, hanem a tényleges várakozási idő. Ez akkor nem szerepelt az adatbázisban, ám az elmúlt napokban átalakították site-ot, így az a tervezett mellett a tényleges várakozási időről is tájékoztatja a pácienseket és a hozzátartozóikat.

Noha a tervezett várakozási idő bizonyos beavatkozások esetében továbbra is években mérhető, a tényleges várakozási időnél az elmúlt hat hónap adatai alapján fél év a rekord. Transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre ugyanis 195 napot biztosan várni kell, bár az egészségügyi intézmények tervei szerint 606 nap várakozási idővel is lehet számolni jelenleg.

Az urulógiai kis műtétek esetén a tényleges várakozási idő 148 nap, vagyis majdnem öt hónap, ugyanakkor a tervek alapján akár 192 nap is lehet belőle. A harmadik leghosszabb időt, 4,5 hónapot a bélrendszer nagyobb műtéteire kell várnia a betegeknek a NEAK adatbázisa szerint.

Tavalyhoz képest csípőprotézis-műtétnél nőtt legjobban a várólista hossza, 88 napról 94 napra. A jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél viszont látványos javulás mutatkozik a tényleges adatok alapján: 87 napról 62 napra csökkent a várakozási idő.