Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdálkodó szervezeteknek és azoknak, akik csak harmadjára engedik be a kéményseprőt, nem ingyenes ez a szolgáltatás - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a szerkesztőségbe érkezett lakossági észrevételekre reagálva. Az viszont nem igaz, hogy ha egy lakásba két vállalkozás van bejelentve, de csak egy kémény van, akkor dupla összeget kell fizetni a kéményseprésért - tette hozzá Mukics Dániel, aki tisztázta azt is, hogy a társasházakban élőknek hogyan kell fizetniük ezért a kötelező szolgáltatásért.

2016. július 1-jétől a lakossági kéményseprés ingyenessé vált. Ez alól kivétel az, ha a kéményseprő az első két alakalommal nem tud bejutni a kémény tulajdonosához, és nem tudja az előírt kéményellenőrzést és kéményseprést elvégezni. Ilyenkor a kéményseprő egy értesítést hagy a postaládában - közölte a helyettes szóvivő. Hozzátette: ha első két alakalommal nem tudott bejutni a kéményseprő, akkor a harmadik alkalmat már közösen kell egyeztetni a kéményseprővel, amit az ingatlan tulajdonosának, a kémény tulajdonosának kell kezdeményeznie. Ekkor már a kiszállási díjat meg kell téríteni, amelynek mértéke 500 forint körül van.

Ha egy családi házba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye vagy fióktelepe, akkor a családi ház használójának meg kell rendelnie a kéményseprést, mivel az nem számít lakossági kéménynek, hiszen egy cég használja azt az ingatlant? - tudatta Mukics Dániel.  Ilyenkor az ingatlan használója megrendeli a kéményseprést, az elvégzett munkáért pedig fizetnie kell - foglalta össze a helyettes szóvivő.

Elmondta, hogy a megrendelés gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ. Zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszköz, valamint gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén pedig évente kell megrendelni ezt a szolgáltatást - írja az Inforadio.hu.