-Sajnos az időjárás nem kegyes hozzánk, alig 3 héttel a legutóbbi zúzmarás, eljegesedéses problémák után most az egész országban tomboló orkán erejű szél teszi próbára a hálózatot, emiatt Szeged és Békéscsaba környékén üzemzavarok alakultak ki az NKM Áramhálózati Kft. elosztási területén - közölte a társaság Facebook oldalán.

A viharos szél miatt fák dőltek a hálózatra és több helyen okoztak vezetékszakadást. A szakemberek más régiókból érkező kollégákkal megerősített létszámmal, illetve alávállalkozóink bevonásával folyamatosan javítják az időjárás okozta meghibásodásokat. Kérjük, hogy a leszakadt vezetékeket ne közelítsétek meg, az életveszélyes.

Az eseteket jelezhetik a +36 62 565 881 számon.

Az időjárás máshol is problémákat okoz, az MTI tudósítása szerint viharos erejű széllökések okoztak fennakadásokat a közlekedésben

Horvátországban: Dalmáciában a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben.

Zágrábban az erős szél fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg.

Az ország egész területén több mint 90 helyre riasztották a tűzoltókat, hogy eltakarítsák az utakról a kidőlt fákat, ágakat és egyéb törmeléket.

Zágrábban a tűzoltók délután 18 óráig 60 helyszínen intézkedtek, a legnagyobb kárt a Maksimir városrészben okozott a vihar, több mint 600 négyzetméter háztetőt szakított le és 11 autót rongált meg.

A nagy erejű széllökések miatt napközben a Zágráb-Split autópálya egyes szakaszait és a Sveti Rok alagutat is lezárták, az autópálya többi részén pedig a száz kilométer/órásnál is nagyobb széllökések miatt sebességkorlátozást rendeltek el. A Sveti Rok alaguttól nem messze a szél felborított egy kamiont, ami miatt torlódás alakult ki.

A tengerparton rekordmagasságú széllökéseket mértek. Az óránkénti maximális szélsebesség Makarskában 169, a dubrovniki repülőtéren 133, Splitben 126, a Biokovo Nemzeti Parkban pedig a 270 kilométeres volt. Utóbbi helyszínen a szélerőművek üzembe helyezése óta nem mértek ilyen erős széllökéseket.