A katasztrófavédelem hivatásos és önkéntes egységeit leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincék, garázsok, alagsorok kiszivattyúzásához riasztották.

A legtöbb bejelentés eddig Szigetszentmiklósról, Törökbálintról, valamint a főváros V., VI. és VII. kerületéből érkezett.

A szóvivő szerint vasárnap 175 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az esetek kétharmadánál okoztak problémát kidőlt fák, leszakadt faágak, amelyek utakra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek.

Az elmúlt nap 8 épületben keletkezett kár, 43 helyszínen pedig pincékben, alagsorokban összegyűlt esővízhez riasztották a tűzoltókat.

Mukics Dániel szerint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével mindenhol okozott károkat a vasárnapi vihar. Győr-Moson-Sopron megyében, Dunakilitin több épület is beázott. Borsod megyében, Jósvafőn kilépett a medréből a Baradla patak a sok eső miatt. A tűzoltók a helyiekkel ötezer homokzsákot helyeztek el. Kapuváron családi házba csapott a villám, 5 négyzetméteren megrongálta a tetőt - ismertette a részleteket a szóvivő.

Jelenleg is felhőszakadás miatt van narancsriasztás érvényben. A legtöbb riasztás most a fővárosból és Pest megyéből érkezik.

Zavar a BKK közlekedésében is

A viharos időjárás miatt több BKK-járat közlekedése jelentősen megváltozott a fővárosban - tudatta a BKK Info hétfő reggel a Facebook-oldalán. A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz járt a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között, de már fél 10 környékén ezen a vonalon visszaállt a rend.

A BKK közlése szerint azonban nem közlekedik a 2-es és a 2M villamos a Kossuth Lajos tér M és a Boráros tér H között. A 15-ös és a 115-ös autóbusz igénybevételét ajánlják.

A 75-ös és a 79M trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Vágány utca/Dózsa György út megállót, a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 178-as és a 230-as autóbusz módosított útvonalon jár, nem érinti a Vágány utca/Dózsa György út és a Hősök tere megállót.

Szintén terelt útvonalon közlekedik a 20E, autóbusz, a Keleti pályaudvar felé nem érinti a Hősök tere megállót, a 41-es villamos helyett pótlóbusszal utazhatnak Kelenvölgy-Péterhegy és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között.

Nem járható a Péterhegyi úton az Alabástrom utcai aluljáró, illetve a Dózsa György úton a Vágány utcai vasúti aluljáró a nagy mennyiségű esővíz miatt.