Bár az időjárás és a termelési költségek meredek emelkedése feladta a leckét a hazai kertészeteknek, bőségesen jut a piacra a hazai termelésből származó virágból a halottak napját megelőző megugró kereslet kiszolgálására - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az idén is 17 millió szál krizantémmal készülnek a hazai kertészetek.

Hazánkban a jó néhány professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, amelyek halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket.

Ahhoz azonban, hogy október végére legszebb pompájukban díszelegjenek ezek a növények, az ültetést már júniusban megkezdik a kertészek és egész nyáron át nevelik a növényeket. Idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek és családi gazdaságok dolgát.

A cserepes virág is fogy

A krizantém legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak.

Az árak valamelyest magasabbak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. Mivel a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része is külföldről kerül az országba, a forint gyengülése is komoly költségnövekedéssel járt.