Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) horvát kutatói szerint átrendeződik a horvát építési teljesítmény összetétele. A lakásépítésben lassulás várható, míg az egészségügyhöz kapcsolódó építkezésekben már most jelentős fellendülést mértek az állami és a magánszektorban egyaránt, mind az új építésekben mind a felújításokban.

A Kelet-európai Építőipari Előrejelző Szövetség szerint Horvátországban soha nem látott mennyiségben épülnek mind állami mind magánintézmények. A felújítások és az új építések egyaránt jelentősek. Mindez annak ellenére van így, hogy a horvát kormány - eddig nem sok sikerrel - igyekezett a hatékonyság jegyében összevonni egészségügyi intézményeket kevesebb lakosú településeken.

A közegészségügyi intézmények területén már jó ideje folyik az építkezés. A nagyobb projektek között szerepel a rijekai klinikai központ konszolidációja és bővítése, ami több mint 150 millió eurós projekt, most a harmadik szakaszban tart.

Kép: Getty Images (Zágráb)

Az állami- és a magánszektor is fejleszt

Zágrábban a befejezett vagy folyamatban lévő projektek közé tartozik a fertőző betegségek klinikájának újjáépítése, illetve a zágrábi klinikai kórházközpont Jordanovac, Rebro és Petrova épületeinek, az Irgalmas Nővérek klinikájának, a Merkur klinikának és a gyermekkórháznak a felújítása.

Ezen kívül egy új, 100 millió eurós általános kórház épült Pulában, illetve kisebb, regionális egészségügyi épületeket korszerűsítettek, például Bjelovarban és Varasdban.

És bár ezek jó része befejeződött, még hátra van a meglévő létesítmények felújítása országszerte, az Országos Gyermekkórház megépítése Zágrábban, illetve a 2020-as két földrengés által okozott károk helyreállítása például a zágrábi orvostudományi kar épülete esetében.

Egyre több a magánegészségügyi építési projekt is. A közelmúltban épült például Zágrábban egy Akromion ortopédiai és traumatológiai kórház közel tízezer négyzetméteren, és egy Sveta Katarina létesítmény négyezer négyzetméteren. És ezek mellett több projekt is tervezési szakaszban van.