Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az influenza az egyik legnagyobb gazdasági hatású betegség a világon, az általa okozott terhek évente globálisan tízmilliárd dolláros nagyságrendűek.

A legtöbb költség egyéni és társadalmi szinten is a munkavállaló korú népességnél jelentkezik, ami különösen indokolttá teszi a dolgozók oltását. Szakemberek szerint idén télen az átlagosnál intenzívebb influenzaszezon várható.

Amikor az influenzáról beszélünk, az esetek többségében az egészségügyi veszélyekre gondolunk, pedig a gazdasági kockázatok is hasonló nagyságrendűek

- mondta Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

Elég csak arra gondolni, hogy jelenleg minden szektor munkaerőhiánytól szenved, egész ágazatokat béníthat meg átmenetileg egy-egy jelentősebb járvány. Gazdasági szempontból egyértelműen előnyös lenne a dolgozó felnőttek megelőző oltása, különösen a 18-50 éves korcsoport körében.

Influenzában évente átlagosan mintegy egymilliárd ember betegszik meg; a COVID-19 esetében ugyanez az érték közel három év alatt érte el a 600 milliót – nem csoda, hogy az influenza gazdasági hatásai összemérhetőek a COVID-19 pandémia hatásaival.

Egy amerikai felmérés adatai szerint egyedül az Egyesült Államokban évi 11,2 milliárd dollárra tehetők az influenzával kapcsolatos költségek a 18 és 64 év közötti, vagyis a gazdasági aktivitás szempontjából a legfontosabb korcsoportokban.


 

Egy korábbi európai vizsgálat – a szezon intenzitásától függően - évi 6-14 milliárd dollárra  - Németország esetében akár 3 milliárd euróra - becsülte az influenzaszámla nagyságát a 18-64 éveseknél.

Az influenzában szenvedők 26-59 százaléka vesz ki betegszabadságot a fertőzés miatt.

Betegállomány alakulása influenza esetén:

  • Norvégiában 7,2 nap,
  • Németországban 6,7 nap,
  • Franciaországban 6,5 nap.
Korosztály alapján: minél fiatalabb érintettről van szó, annál magasabb az influenza részesedése az oltással megelőzhető kórok költségmegoszlásában: a 18-49 éveseknél akár a 85 százalékot is elérheti. Szintén generális tapasztalat, hogy a dolgozóknál magasabbak ezek a költségek, mint az időseknél.