Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) tavaly ősz óta vizsgálja az uniós alapjogok magyarországi érvényesülésének helyzetét. A Népszava birtokába jutott a testület jelentéstervezete, amelyből kiderül: rendszerszintű jogsértéseket tapasztaltak, és javasolják az EU-szerződés 7-es cikke szerinti eljárás elindítását. Ez azzal járhat, hogy megvonják Magyarország szavazási jogát az uniós testületekben.

A vizsgálat egy részét az EP költségvetési ellenőrző bizottsága (CONT) folytatta le, amelynek jelentéstervezete kiterjedt kormányzati korrupciót dokumentált, és azt javasolta, hogy amennyiben Magyarország nem csatlakozik az EU-támogatások felhasználását a kormánytól függetlenül ellenőrizni képes Európai Ügyészséghez, akkor az Európai Bizottság függessze fel a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

Ezen a javaslaton még lehet változtatni, ám ehhez az EP-frakciók közül egyedül a Fidesz-képviselőket is a soraiban tudó Néppártnak fűződhetne érdeke. Ugyanakkor CONT vizsgálatát a Néppárt által delegált elnök, Ingeborg Grässle vezette, így kevéssé valószínű, hogy a saját frakciója fogja ellehetetleníteni a munkáját.

Menetrend

A LIBE jelentéstervezetéről a bizottság április 12-i ülésen tartják az első vitát. A szöveghez május 15-ig lehet módosítókat benyújtani. Az EP szeptemberben szavaz a jelentésről, amelynek elfogadásához a jelen levők kétharmadának, illetve az összes képviselő legalább felének, 376 képviselőnek igennel kell szavaznia. Ahhoz, hogy tényleges szankciókat is bevezessenek, a tagállamok kormányait képviselő Európai Tanácsnak egyhangúlag kell kimondania az alapértékek tartós és súlyos megsértését.

A magyar és a lengyel kormány már jelezte, hogy kölcsönösen nem fogják megszavazni egymás "elítélését" - Lengyelországgal szemben már korábban elindult a 7-es cikkely szerinti eljárás -, amit csak úgy lehet kikerülni, ha a lengyel és a magyar ügyet egyesítik. Mivel az érintett tagállam nem vehet részt a rá vonatkozó szavazásban, ebben az esetben a lengyel és a magyar tanácsi tag sem szavazhatna.

Lehetséges szankcióként nem csak a majdani támogatások felfüggesztése, hanem az eddig kifizetett összegek visszavétele is szóba kerülhet.

A fotó forrása: Pixabay