A megállapodás a jövő év első felében várható, azonban az alkalmazottak visszamenőleg megkapják majd a megemelt bért. Egységes bérajánlat nem lesz, mivel a különböző ágazatokban nagyok a különbségek, de hosszú távú, többéves bérrendezés várható.

Hosszú távú, többéves bérfelzárkóztatás jöhet az állami cégeknél, erre mind a kormányoldal képviselői, mind a szakszervezetek nyitottak voltak a szerdán elkezdődött egyeztetéseken - mondta a Magyar Idők kérdésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Emlékeztetett, a minimálbér, valamint a garantált bérminimum jövő évi emelése miatt az állami cégeknek kormányzati kompenzációra lesz szükségük, ráadásul jelentős azon munkavállalók száma, akiknek a legalacsonyabb fizetési kategóriák miatt muszáj emelni. A minimálbérek terhe 22 milliárd forintot jelent az állami vállalatoknál, ez az összeg azonban nem áll rendelkezésre, ezért a költségvetésnek kell pótolnia a hiányzó összeget.

Palkovics Imre elmondta, konkrétumokról még kevés szó esett, annyi azonban szinte biztosra vehető, hogy százalékarányosan két számjegyű lesz az átlagos fizetésemelés, a cél a hosszú távú, többéves megállapodás. Ez elkerülhetetlen, mivel a közszférából nemcsak a külföldi ajánlatok, hanem a hazai versenyszféra is elszívja a dolgozókat.