Orbán Viktor miniszterelnök július elején egy Facebookra feltöltött videóban Belgrádban, újságíróknak válaszolva kijelentette, hogy "minden világos és érthető: az Európai Parlament és az Európai Bizottság azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat és szervezeteket beengedjük az iskolákba és az óvodákba."

A miniszterelnök szerint a vita arról szól, ki dönt arról, hogyan neveljük a gyermekeket. Az európai alapszerződések szerint ez nyilvánvalóan a magyarok, vagyis nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés. "Itt a brüsszeli bürokratáknak nincs semmi keresnivalója" - fogalmazott a videóban a miniszterelnök.

 Az Európai Bizottság erre a kijelentésre válaszul közzé tette azt a levelet, amelyet Didier Reynders igazságügyi és Thierry Breton, belső piacért felelős európai uniós biztos küldött Varga Judit igazságügyi miniszternek, és amellyel cáfolják Orbán Viktor állítását. 

A brüsszeli testület a közleményében azt írja: "az Európai Bizottság Varga Judit miniszterasszonynak június 23-án megküldött levelében világosan megfogalmazza, hogy a törvény elemzését követően mely pontokban találta azt az európai uniós joggal és alapértékekkel ellentétesnek."

Továbbá azt is leszögezi:

A fent említett állítást a levél nem tartalmazza és ilyen értelmű nyilatkozatot a Bizottság nem tett. Az Európai Bizottság a levélben kifejtett álláspontja szerint a törvény több ponton sérti viszont az uniós jogszabályokat.

A gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége.

Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogy az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján.

A levél teljes terjedelmében itt található:

Ezen ment el a helyreállítási terv jóváhagyása is

A napokban az is kiderült, hogy az Európai Bizottság kész lett volna a magyar helyreállítási tervet is jóváhagyni, és már az időpont is megvolt arra, hogy mikor jön Budapestre Ursula von der Leyen, a testület elnöke, hogy a jóváhagyást bejelentse, ám ezt a magyar kormánynak az LMBTQ-ellenes törvénnyel sikerült keresztülhúznia. A magyar terv a jelen állás szerint őszig várhatóan parkolópályán marad.

A Next Generation EU (NGEU) elnevezésű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag (RRF) 672,5 milliárd eurót (mintegy 229 ezer milliárd forint) biztosít a beruházások és a reformok támogatására 2018-as árakon számolva a tagállamok számára. Az összeg 312,5 milliárd euró (folyó áron 338 milliárd euró) vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd euró (folyó áron 390 milliárd euró) kölcsönből tevődik össze.

A helyreállítási és ellenállóképességi eszközből (RRF) Magyarország egyelőre csak a 7,2 milliárd eurós vissza nem térítendő forrásra tartott igényt, a kedvezményes feltételekkel rendelkezésre álló, hosszú lejáratú hitelre nem.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.