Szerdán este többnyire gyengén felhős lesz az ég, de késő estig délen lehetnek felhősebb területek, ahol megszűnő jelleggel záporeső is előfordulhat. Hajnalra a Dráva mentén pára-, illetve ködfoltok is képződhetnek. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul, de a derült, szélcsendes völgyekben 10 fok alá is lehűlhet a levegő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Csütörtökön napközben: Túlnyomóan napos idő lesz, de délutántól erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés. Ekkortól elsősorban a Dunántúlon elszórtan alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás, de időnként megélénkülhet a nyugati szél. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19 fok között alakul, de a derült, szélcsendes völgyekben 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között várható.

Pénteken a Dunántúlon erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magasszintű felhő mellett többnyire csak rövid napos időszakokra számíthatunk, másutt kevesebb felhő, többórás napsütés ígérkezik. Az Alföldön elszórtan, az ország többi részén többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik, zivatarok környékén pedig viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható, az Alföldön lesz a melegebb.

Az elkövetkező napokban a csalánfélék pollenkoncentrációja várhatóan jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja leginkább közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Az útifű pollenje alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a kenderfélék pollenkoncentrációja általában alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Egyelőre még nem magas a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, de az elkövetkező időszak nehéz napokat hoz majd az arra allergiásoknak.

A kép forrása: Shutterstock.