A KSH mai adatai szerint az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A várakozásokat lényegesen meghaladva nőtt az ipari termelés szeptemberben. Az adatok azt igazolják, hogy a nyári szünet után visszatért a termelés korábbi lendülete - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Egyelőre nem igazolódtak azok az aggodalmak, hogy a Volkswagen (VW) emissziós botránya visszavetné a magyar ipari termelést. A VW eladásai minimálisan csökkentek ugyan az európai és tengerentúli piacokon, az Audi eladásai továbbra is robusztusan emelkedtek. Az autóeladások növekedése pedig folytatódott mindkét piacon, így a más gyártóknak is szállító hazai beszállítók továbbra is kedvező kilátásokban bízhatnak.

Az elemző szerint a következő hónapokban bázishatások miatt jelentős növekedésre lehet számítani, amit az ipari bizalom és a beszerzésimenedzser-index (bmi) meredek megugrása, az élénkülő európai autópiac és európai, valamint belső kereslet is támogat. Egyes ágazatokban - motorgyártás, gumigyártás - a kapacitások további felfutása is várható, így az őszi hónapokban az ipari termelés gyorsulására lehet számítani.

A kínai gazdaság lassulása azonban kockázatot jelenthet, amit az európai kereslet élénkülése ellensúlyozhat - tette hozzá. A VW-botrány után a kereslet eltolódhat a benzinüzemű motorok felé, így az egyes autógyártók és motortípusok közötti átrendeződésre lehet számítani. A Takarékbank szerint az ipari termelés növekedése idén kissé meghaladhatja a 7 százalékot, jövőre 5,5 százalékos növekedést várnak.

A nyári gyengébb hónapok után várható volt a termelés szeptemberi meglódulása. Ezt a szeptemberi bmi 55 pont feletti szintje is jelezte, ami jóval a növekedési küszöbérték felett van. Jó hír a magyar iparnak, hogy a bmi októberben is nagyjából változatlan, így az október is jól fog sikerülni az ágazatban, támogatva a gazdaság - egyébként lassuló - növekedését - állapította meg Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője, aki idén a termelés 6,2 százalékos bővülését várja.

Sem a rendelésállományokban, sem a termelésben vagy a bizalmi indikátorokban Magyarországra még nem gyűrűzött be a fejlett világban, az Egyesült Államokban, vagy Németországban látható ipari megtorpanás, de a lefelé mutató kockázatok között említette a kínai gazdaság lassulását is. A VW-botrány nem érintette Magyarországot, mert nem gyártanak a visszahívásban érintett motorokat. A német GDP másfél-két százalékát adja a VW konszern és beszállítói, ha lesz lassulás, az a német gazdaság egészét vizsgálva is mindössze pár tized százalékpont lehet - fűzte hozzá Balatoni.