Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vízhiány időszakos formában jelentkezik, leginkább a kora esti órákban okoz problémát. A fennakadás nagyjából ezer embert érint, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság negyedénél ilyenkor éppen csak, hogy csordogál a víz – mondta a 24.hu-nak Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere. A napok óta tartó kánikula olyan nagy vízfogyasztást eredményezett a budapesti agglomerációban, hogy sok helyen nyomásesés vagy vízhiány alakult ki.

A polgármester szerdán egy videóüzenetben kérte a lakosokat arra, hogy legyenek szolidárisak egymással, vagyis ne locsoljanak ivóvízzel, ne töltsék fel a medencéket, mert lehet, hogy a szomszédjuk ezért nem tud inni a csapból. Tömöri arról is beszélt, hogy a rendszer nem ennyi emberre lett megtervezve. Úgy véli, beépítési stopot kellene hirdetni, „hogy utolérje a fejlesztéseket az infrastruktúra”.

Solymáron már nem is csöpög a csap

Emellett más jellegű kerteket kellene tervezni, inkább szárazságtűrő növényeket ültetni, és nem ivóvízzel, hanem esővízzel locsolni. Fontos lenne az is, hogy az esővizet ne elvezessék, hanem megtartsák és felhasználják.

Solymáron három településrészen sincs víz. A szolgáltató DMRV azzal indokolja a kimaradást, hogy a település lenti részén olyan nagy mennyiségű a vízfelhasználás, hogy fentre már nem jut el.

A DMRV a héten már arra kérte a Pest megyében élőket, hogy limitálják a vízhasználatukat.