Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Horváth Ágnes továbbra is élvezi az SZDSZ elnökének bizalmát és várja az ágazat meghatározó képviselőinek kárenyhítési javaslatait. Az egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: várhatóan a jövő héten asztalhoz ülnek az érintettekkel, hogy megvitassák, honnan lehetne átcsoportosítani pénzeket a népszavazás miatt kieső, összesen 60 milliárd forint pótlására.
A szaktárca vezetője rámutatott: az anyagi károk mellett olyan veszteségekkel is számolni kell, amit nehéz forintosítani. Példaként az indokolatlan orvoshoz fordulás szokását és a hálapénzt említette, amelyek radikális csökkenése - szerinte - egyértelműen a vizitdíj tudatformáló hatásának tudható be.

Horváth Ágnes azt mondta: a 18 éven aluliakat ellátók havi 130-140 ezer forintos vizitdíj-kompenzációja vélhetően nem április 1-jétől, hanem némi ráhagyással szűnik meg, mint ahogy azt is tudni lehet, hogy az esetleges kárenyhítési források sem lesznek meg a díj megszüntetésének időpontjára.
A miniszter jó és követendő kezdeményezésnek nevezte az önkormányzatok vizitdíjpótlásra tett intézkedéseit, ám felemásnak ítéli a segítségnyújtást, mivel nagyon sok településvezető az igenekre buzdított.
A szaktárcánál alaptalannak nevezték azt a felvetést, miszerint a korbácsrendeletként elhíresült, a gyógyszerfelírási gyakorlatot szabályozó intézkedést - némi pluszforrások reményében - szigorítanák.

A kormány júliusig gondolkodhat a vizitdíj-kompenzáción

A kormány felhatalmazást kap, hogy megvizsgálja és intézkedéseket tegyen az egészségügyi szolgáltatók forgalmának esetleges változásából származó problémák megoldására, ezzel a módosítással fogadhatja el jövő hétfőn a parlament a vizit-, kórházi napi- és tandíj eltörlését szentesítő törvényjavaslatot. A módosítást Kökény Mihály és Vojnik Mária szocialista képviselők nyújtották be, így az élvezi a kormánypárti frakciók és a kormány támogatását is. A lépésekre június 30-áig kerülhet sor a javaslat szerint.
A költségvetési bizottság tegnapi ülésén a kormánypártok elfogadták a módosítást, amely az orvosi praxisok egy esetleges későbbi kompenzációja előtt nyitja meg a lehetőséget. Az Egészségbiztosítási Alapot felügyelő Pénzügyminisztérium szakértői ezt nem tartják szükségesnek, ugyanakkor más szocialista politikusok sem feltétlenül támogatnának egy ilyen akciót, mivel az rendkívül rossz üzenetet közvetítene a pénzpiac számára a kormány költségvetési eltökéltségéről.

A képviselők most még nem támogatták azt a szocialista javaslatot, amely a járóbeteg-ellátásban visszahozná a vizitdíj bevezetése előtti részleges költségtérítést, amelyet akkor fizetett a beteg, ha szakrendelésen orvosi beutaló nélkül vagy máshova szóló beutalóval jelent meg. Ezt a módosítást az egészségügyi tárca tartalmilag támogatja - mondta Kincses Gyula, a minisztérium államtitkára a költségvetési bizottság ülésén -, ezért elképzelhető, hogy a hétfői végszavazás során még az utolsó pillanatban ilyen értelemben is módosítják a jogszabálytervezetet.