A tárca előzetes álláspontja szerint Magyarország az Eurovignetta irányelvnek megfelelően határozta meg a díjakat. A díjszintek kialakítása során a minisztérium folyamatosan egyeztetett az uniós szakértőkkel. A megbeszéléseken nem érkezett olyan észrevétel, hogy a tervezett díjszintek nem felelnek meg az uniós előírásokban foglaltaknak - írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették, az NFM a nézetkülönbségek tisztázása céljából egyeztetést kezdeményez az Európai Bizottsággal, és kész minden szükséges tájékoztatást megadni az állásfoglalás megalapozott felülvizsgálata érdekében.

A Népszabadság a szerdai számában írt arról, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek. Az újság példaként említi, hogy a bizottság szerint az úthasználati díjak lényegesen magasabbak a kormány által tavaly novemberben, majd 2013 februárjában bemutatott díjszámítási modellből levezethető összegeknél, illetve nincsenek a modell használatához elengedhetetlen alapvető adatok.