Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január utolsó napján lezárult a Vodafone felvásárlása, a megállapodás szerint a 4iG 51 százalékos, a magyar állam 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a telekommunikációs cégben.

Az M&A ügyletek értéke Magyarországon 3,24 milliárd dollárra emelkedett, a tranzakciók száma 100-ról 84-re csökkent – közölte Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje. Az adatokat a Vodafone tavaly bejelentett 1,78 milliárd dollár értékű tranzakciója húzta fel.

Globálisan az ügyletek értéke a 2021-es 5800 milliárd dollárról 3600 milliárd dollárra esett vissza, a tranzakciók száma pedig 66 ezerről 56 ezerre csökkent. Mind a három fő piacon – Egyesült ÁllamokEurópa és Ázsia – csökkent az aktivitás.

A vevők felvásárlási kedvét a növekvő infláció, valamint a világjárvány utáni ellátásilánc-problémák gyengítették, a pénzügyi és magántőke-befektetőket pedig az emelkedő kamatkörnyezetben a finanszírozási lehetőségek szűkülése fogta vissza.

Több nehezítő körülmény gátolja a nyereséget

A jelentés szerint a kedvezőtlen piaci viszonyok mellett a szigorodó szabályozás is tovább nehezítette a nagyszabású tranzakciók lebonyolítását.

A 27 uniós tagállamból 19, világszerte pedig több mint 100 ország alkalmaz külföldi befektetések esetén valamilyen nemzetbiztonsági engedélyezési rendszert, amely megnöveli a határokon átnyúló tranzakciók komplexitását

– közölte Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje és versenyjogi szakértője.

Tavaly globálisan az 500 millió dollár értéket meghaladó külföldi befektetési ügyletek felénél egy vagy több nemzetbiztonsági jóváhagyásra volt szükség – 2020-ban még 23 százalék volt ez a mutató.

Felpörögtek az energetikai és infrastrukturális üzletek

A vállalati fúziók és felvásárlások tavalyi visszaesése a 2021-ben még jól teljesítő technológiai szektort érintette hátrányosan, ugyanakkor az energetikai és infrastrukturális ügyletek értéke az év második felében felpörgött.

Az energetika és infrastruktúra mellett idén erős vállalati összeolvadás- és felvásárlásaktivitás jellemezheti a fogyasztói, a gyógyszeripari, valamint várhatóan a bánya- és fémipari ágazatokat.

Közép-Kelet-Európában tavaly az M&A felvásárlások értéke 29,84 milliárd dollárra csökkent az előző évi 30,4 milliárd dollárról, az ügyletek száma pedig 1273-ra esett a 2021-es 1383 darabszámról. Az ügyletek értéke alapján a régióban Magyarország a második helyen állt Lengyelország után.

A régió legnagyobb piacán, Lengyelországban 471 ügylet mellett a tranzakciók értéke elérte a 19,47 milliárd dollárt.

A két legnagyobb ügyletet a régióban a lengyel energiapiacon kötötték: a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat és a PGNiG lengyel állami gázszolgálató fúziójának értéke 9,3 milliárd dollár, a PKN és Grupa Lotos tranzakció pedig 3,7 milliárd dollár volt.