Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Felvetődött, hogy szükséges lehet koronavírus-tesztet végezni a kar dolgozóin és az önálló bírósági végrehajtókon, és kézfertőtlenítőt is vennének" - írta a végrehajtói kar még 2020 elején Völner Pál végrehajtásért is felelős igazságügyi államtitkár engedélyét kérve a beszerzéshez.

Ehhez árajánlatuk is volt egy magánszolgáltatótól, amely az antigén gyorsteszteket fejenként 49 500 forintért végezte volna el. A kar 2500 darabra tervezett szerződést kötni, amely így közel 124 millió forintba került volna. A nyomozási iratokból az nem derül ki, hogy végül hány darab tesztet rendelt a végrehajtói kar.

Abban az időben az érintett dolgozói és bírósági végrehajtói létszám 250 fő volt, vagyis fejenként 10 teszt is kijött volna a keretből.

Ma egy ilyen gyorsteszt 8-10 ezer forintból kijön, de két évvel ezelőtt sem voltak lényegesen magasabbak az árak. Egy cég azt mondta az RTL Híradónak, hogy az a teszt, amit ő 10 ezer forintért adott, a feléért szerezte be a nagykereskedőtől, aki pedig annak az árnak a feléért jutott hozzá.

A tesztek a helyszíni mintavétellel együtt sem kerültek többe akkoriban 20-25 ezer forintnál.

Völner Pál mindezek ellenére jóváhagyta a döntést, a szerződést pedig egy héten belül meg is kötötték.

- derül ki az RTL Híradó összeállításából.

A teszteket szállító magán mentőszolgálat illetékese nem kívánt nyilatkozni a csatornának.

Az ügy külön érdekessége, hogy Schadl György, a végrehajtói kar elnöke ennek a cégnek a segítségével szerzett kék villogót az autójára, amivel a buszsávban is közlekedhetett.