A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 65/E. § (3) bekezdése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért delelős államtitkára február 12-én 10 órától február 17-én 12óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést országosan - adta hírül a tárca.

A vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben - mondta Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára.

QP | Quality Placement

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz.

A legfontosabb feladata továbbra is a hajléktalanellátó rendszernek van. A hajléktalanszállókon, a nappali melegedőkben van hely. Senkinek nem kell az utcán aludnia - mondta az államtitkár az MTI beszámolója szerint. Jelenleg országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága.

Az államtitkár a rendkívüli hidegre tekintettel arra kérte az utcán élőket, vegyék igénybe a szolgáltatásokat, azért, hogy senki élete ne kerüljön veszélybe.

A vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat - tette hozzá Fülöp Attila.

Egyúttal arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.

Idén január közepén már érvényben volt két napig a vörös kód, akkor 239 jelzés érkezett és 114 embert helyeztek el intézményekben.