Péntek reggelig túlnyomóan derült időre számíthatunk, majd pénteken a sok napsütést időnként már kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja. Az ország döntő részén nem várható csapadék, de hajnaltól a Dunántúl északnyugati, nyugati részein, később esetleg az Északi-középhegység térségében sem zárható ki néhol zápor, zivatar. Az élénk északnyugati szél csütörtök estére mérséklődik. Zivatarok környezetében szélerősödés előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 22 fok között alakul, a belvárosi, vízparti tájakon lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 32 és 36 fok között várható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) várhatóan pénteken 20 óráig meghosszabbítja a kedden elrendelt vörös kódot, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot napi középhőmérséklet - idézi az MTI a tárca közleményét.

A vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni - figyelmeztetett a minisztérium.