A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. 2012-ben alacsony volt, ami nyomán 2013-ban csökkent a vetésterület, 2013-2014-2015-2016-ban a termelők szempontjából nagyjából elfogadható volt az ár, ami 2017-ben visszaesett.

A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, és a magas ár jellemző volt később is. 2018-ban így összességében az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki, amit a hazai hozamkiesések miatt a termelők nem tudtak kihasználni.

Tavaly a betárolt magyar hagyma júniusra elfogyott, az áttelelő hagyma augusztus közepi megjelenését már várta a piac, az áru gyorsan el is kelt. Gyakorlatilag már a korai tavaszi fajták megjelenésekor nagy volt a kereslet, ami azóta is folyamatos.

Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás 10-12 kilogramm, fokhagymából megközelítőleg 1 kilogramm fejenként.

Vöröshagymából átlagosan 65-70 ezer tonna a hazai termésmennyiség, fokhagymából 6-8 ezer tonna. A vöröshagymatípusok termőterülete az elmúlt években fokozatosan csökkent, a területalapú támogatások adatai szerint 2018. évben mintegy 1470 hektáron termesztettek vöröshagymát.

Ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra emelkedett. A fő vöröshagyma termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A fokhagyma termőterületek 85 százaléka Csongrád megyében található.

A NAK szerint az a cél, hogy amely időszakokban van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő legyen. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termékké vált, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással. A hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés, értékesítés segítheti.