A koronavírus-járvány miatt karanténba zárt kínai Vuhan városának van egy magyar testvérvárosa is, mégpedig Győr. A testvérvárosi kapcsolat 1994-ben jött létre, azóta szoros kapcsolatot ápol a két város. Borkai Zsolt volt győri és Tang Liangzhi vuhani polgármester például 2011. szeptember 21-én folytatott megbeszélést a két város kapcsolatának szorosabbra fűzése érdekében - derül ki Kína online oldalról.

"Pár évvel ezelőtt kínai testvérvárosunk részt vett a győri utazás kiállításon is, ahol nagy érdeklődés kísérte jelenlétét. A találkozón elhangzott, hogy mind a baráti kapcsolatokat, mind az együttműködési lehetőségeket szorosabbra kell fűzni, hiszen ez mindkét városnak az érdekeit szolgálhatja" - fogalmazott a találkozó után Borkai Zsolt. Győrnek amúgy 9 testvérvárosa van. Vuhani delegáció többször járt már Győrben.

Somogyi Tivadar győri alpolgármester az egyik találkozó után elmondta: a megbeszélések során a küldöttség különösen az egészségügy győri viszonyairól érdeklődött. Szerinte ugyanis dolgoznak Vuhanban az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésén, ennek érdekében fontos számukra a tapasztalatcsere és a világ több országa modelljeinek megismerése. Míg 2017 májusában a két város polgármestere aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely a két város együttműködésének irányait rögzítette a következő két évre.

Az infogyor.hu oldal cikke szerint mezőgazdasági és autóipari kapcsolatok is napirendre kerültek Borkai Zsolt és Wan Yong, Vuhan akkori polgármestere között. "A megállapodás szerint a kulturális és iskolai kapcsolatok mellett a felek ösztönzik a gazdasági, turisztikai és a sport kapcsolatokat is. A partnervárosi kapcsolat keretein belül három győri fiatal vehet részt a vuhani nyári (2017) táborban" - olvasható a cikkben.