Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje kedden érkezett Magyarországra, és egyik első útja rögtön a CEU-ra vezetett - írta meg az Index. A portál úgy tudja, hogy az egyetem rektora kedd délelőtt a találkozó előtt az amerikai ügyvivővel tárgyalt, ezután fogadta Webert.

Később a CEU is közleményt adott ki, melyben megerősítették: "az Európai Néppárt (EPP) vezetője, Manfred Weber a mai napon irodájában kereste fel a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorát, Michael Ignatieffet."

A közlemény szerint Weber azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon.

Az egyetem közleményében megjegyzi: mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.

Manfred Weber azért érkezett Magyarországra, hogy Orbán Viktorral egyeztessen a Fidesz Európai Néppártban maradásáról. Weber egyik feltétele ehhez az, hogy biztosítsák a CEU megmaradását Budapesten.

A bajorok is beszállnának a CEU finanszírozására

Weber, aki a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke is egyben, magyarországi látogatása előtt az Augsburger Allgemeine című német helyi lapnak azt mondta: Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában.

Bajorország két tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik tanszék finanszírozásában pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a müncheni műszaki egyetem koordinációjával valósítanák meg.

Manfred Weber kedden délután látogatást tesz a Dohány utcai zsinagógában és tárgyalást folytat Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.