Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább nyomoznak egy több mint 10 éves homályos ügynek, amit éppen megszüntetni javasolt volna a Fővárosi Főügyészség. Az ügy azért vált most érdekessé - írja az Index - , mert “az ügyben érintett Dobrev Klára is, akit a DK potenciális miniszterelnök-jelöltjének tartanak az ellenzéki összefogás által tervezett előválasztáson”.

Az Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) ügye 2017 óta, Lázár János feljelentése óta sem vált átláthatóbbá; négy éve, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentése nyomán a Főügyészség nyomozást rendelt, mert fennállt a lehetősége, hogy  18 milliárd forintnyi uniós támogatást vissza kelljen fizetni az EU-nak az EMIR fejlesztése és 2003-2009 közötti üzemeltetése közben történt visszaélések miatt. Ahogyan akkor a Főügyészség akkor indokolt:

“A vizsgálatok során kiderült, hogy a felelős állami szervek a Welt 2000 Kft. részére a közbeszerzési szabályokat súlyosan megsértve, a magyar állam érdekeivel ellentétes módon juttatták el üzleti köröknek annak az informatikai rendszernek a működtetését, amely 12 ezer milliárd forintot kezelt”. Lázár János ezért feljelentést tett a legfőbb ügyésznél; ismeretlen tettes ellen, a Welt 2000 Kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt.

A Welt 2000 Kft. az a cég, amelyet 2013 tavaszán úgy adott el (végső soron az államnak) a tulajdonosa, hogy azt soha nem akarta, majd amikor ez a papírok szerint mégis megtörtént, másnapra meghalt. A céget még abban az évben a Miniszterelnökség nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíttette át. A nyomozás tovább folytatódik, további részletek az Indexben.