Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wizz Air vélhetően a fogyasztók döntésének szempontjából jelentős információkat hallgat el vagy közöl későn online felületein, hogy a drágább lehetőségek irányába befolyásolja a jegyvásárlókat – írja közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A nemzeti versenyhatóság arról is beszámol, hogy a Wizz Air Hungary Zrt. a gyanú szerint elhallgatja a fogyasztók elől, hogy a legolcsóbb csomagopciót is van lehetőségük kiegészíteni elsőbbségi szolgáltatás, illetve feladott poggyász megrendelésével.

A GVH szerint a légi társaság egyes, magasabb költségű csomagopciókkal kapcsolatban megtévesztően állíthatja, hogy akár drágább is lehet, amennyiben csak az utasfelvételkor foglalnak maguknak ülőhelyet – ez ugyanis vélhetően csupán más, olcsóbb csomagopcióra igaz.

A vállalkozás emellett az online utasfelvétel során félrevezető megnevezéssel, illetve egyéb technikai megoldásokkal kapacitálhatta a fogyasztókat a feláras ülőhelyválasztásra

– közölte a GVH.

Sötét mintázatok az online kereskedelemben

A versenyhatóság tavaly ősszel – átfogó gyorselemzését követően – nyomatékosan figyelmeztette a Magyarországon elérhető légitársaságokat arra, hogy jegyeladási- és reklámgyakorlatuk során változtassanak a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzító módszereiken.

A GVH már októberben jelezte: ha az érintett piacon nem észlelhető előrelépés, versenyfelügyeleti eljárások keretében vizsgálhatja a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

A hasonló, kifogásolható gyakorlatok egyre elterjedtebbek: az Európai Bizottság a múlt hét elején hozta nyilvánosságra annak az összehangolt, 25 országra kiterjedő gyorsvizsgálatnak az eredményeit, amely az úgynevezett sötét mintázatok jelenlétét mérte fel az online kereskedelemben.

Az eredmények alapján a vállalkozások jelentős része torzítja tisztességtelen módszerekkel a fogyasztók döntéseit a saját érdekeit szolgáló lehetőségek felé, internetes felületeik kialakításával vagy nyelvezetével.

Még egyáltalán nem biztos, hogy megbüntetik a Wizz Airt

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.