A napokban jelent meg a profession.hu-n a budapesti Xántus János Két Tanítás Nyelvű Gimnázium több álláshirdetése, melyek szemléletes látleletet adtak a pedagógusok helyzetéről Magyarországon: az állásportál szerint egy délutános takarítói állásért havi nettó 200 ezer forintot kínálnak, egy teljes munkaidős történelem angol nyelven tanító tanárnak pedig a kezdő fizetése bruttó 203 ezer forint volt. Az állás betöltéséhez felsőfogú angol nyelvvizsga és 1-3 év szakmai tapasztalat és egyetemi végzettség szükséges.

Időközben az is felmerült, hogy részmunkaidőről lenne szó, de ezek egyaránt teljes állások. A kínált összegnél pedig egyszerűen nem jött ki a matek: a pedagógus bértábla alapján nem lehet ilyen alacsony fizetést adni még egy kezdő tanárnak sem, ráadásul a Xántus egy rangos alapítványi gimnáziumnak számít.

Nem keresnek magasabb fizetésért takarítót, mint tanárt

Vasárnap este a Magyar Hang kereste fel az intézmény vezetését, a válaszuk szerint pedig a valóságban tényleg nem csupán bruttó 203 ezer forintot kapnak a frissen felvett tanáraik. 

Az Intézmény alapítványi fenntartású, emiatt az állami intézményektől eltérően, álláshirdetést a közszolgálati állásportálon, a közigállás.gov.hu felületén nem áll módjában közzé tenni. Az Intézmény által használt Profession állásportál nem ad lehetőséget a bérezésre vonatkozó szöveges megjelenítésre.

 

 – állítja Fehérvizi Judit, a Xántus-gimnázium igazgatója. Hozzátette, az intézmény a tanárait mindig az érvényes pedagógus bértábla alapján fizeti ki. Szerintük az okozott félreértést, hogy az állásportálon csak egyetlen egzakt összeg jelölhető meg, amitől a jelentkezőket megillető tényleges bér pozitív irányban eltérhet, a bértábla szerinti besorolásuknak megfelelően. 

Az aktuális hirdetésekben a legalacsonyabb, gyakornokra vonatkozó alapilletmény szerepel (203 ezer forint), amely nem tartalmazza a garantált bérminimumra történő kiegészítés összegét (57 ezer forint) és a 20 százalékos ágazati szakmai pótlékot (52 ezer forint) – mondta Fehérvizi. 

Habár a pályakezdők nettó alapbére így is alacsonyabb lesz, mint a takarító fizetése, a pótlékkal együtti nettó összeg valóban egy kicsivel megelőzi azt. A tanároknak szánt havi bér egyébként nem az iskola döntése, ennyi a pedagógusok bértáblájában megállapított fizetés.

A továbbra is extrém alacsony hazai pedagógusbérek emelését régóta követelik az érintettek, miközben a kormány szerint erre majd akkor lesz lehetőség, ha megjönnek az EU-s támogatások Brüsszelből. Az uniós pénzek egy részének megérkezésére Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor. 

Az EU-hoz fordultak

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógusszakszervezetek, amiért elvették a tanárok munkabeszüntetési jogát. A kormány rendeleti úton úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. Ez pedig csapdahelyzetet teremtett, hiszen kimerítették a hazai jogorvoslati fórumokat, ezért fordulnak most az Emberi Jogok Európai Bíróságához. 

Hozzáteszik a szakszervezetek, hogy a mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat. Mindeközben hétfőn gimnáziumi diákok már hídfoglalást is hirdettek október 5-re, a pedagógusok világnapjára a Margithídon, hogy újból felhívják a figyelmet arra, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan.