Zacher Gábor nem ért egyet azzal, amit Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő mondott, aki szerint már összeomlott az egészségügy.

Nincs még akkora megterhelés, mint a harmadik hullám csúcsán, és remélik, nem is lesz. Természetesen vannak betegek, nem kevesen, de például pénteken is jó pár embert haza tudtak engedni.

Ugyanakkor arról is beszélt a rádiónak, hogy ha csökkenő tendenciát látunk a statisztikában a lélegeztetett betegek számában, annak kisebb százaléka az, akit le lehet venni a lélegeztetőgépről, és nagyobb százalék az, akit sajnos elveszítenek.

„Békeidőben”, amikor nincs pandémia, egy intenzív osztályon általában 20 százalékos halálozási arány szokott lenni, hiszen oda kerülnek a legsúlyosabb betegek. Ráadásul most kettébontják az intenzív osztályokat, az egyik része kifejezetten a koronavírus-fertőzötteknek van fenntartva, a másik tőlük izolálva a többieknek, a személyzet sem cserélődik. Kiemelte: az lenne az igazi adat a leterheltségről, ha meg lehetne tudni, hogy összesen hány intenzív ágy van, ebből mennyi foglalt, a betegek közül mennyi a covid-intenzíves és a „tiszta” intenzíves, és hányan vannak lélegeztetőgépen. Az, hogy odadobnak egy ötszázhuszonvalahányas számot, az az intenzíves leterheltségről önmagában nem sokat mond. Hangsúlyozta az adatok nyilvánosságra hozatalának fontosságát az összeesküvés-elméletekre is tekintettel.

Oltatlanok veszélyben

Náluk – ez „csak a kis kórházuk statisztikája” – a betegek körülbelül 75 százaléka nem vett fel semmilyen oltást. Vannak kétszer oltottak, 10-15 százalék, de ők a másodikat többnyire 6 hónappal ezelőtt kapták, így már nem nagyon számítanak védettnek. 

Talán attól félhet a kormány, hogy ha részletes adatokat adna az oltásokról, akkor kiderülne, hogy „A, B, C vagy D oltás” – szándékosan nem mondott neveket – mennyire ad biztonságot.

 - tette hozzá.

A meghosszabbított oltási héttel szakmai szempontból nagyon egyetért, csak jó lett volna, ha nem november végén, hanem mondjuk szeptemberben elindítják.

Halálozási arány

Arra a kérdésre, hogy miért lehet megint nagyon magas a magyar halálos áldozatok száma például Ausztriához, Csehországhoz képest, Zacher azt válaszolta, ehhez figyelembe kell venni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota az EU-ban az egyik legrosszabb. A megelőzhető betegségek és a daganatos betegségek szempontjából elsők vagyunk.