Összességében több 10 milliárdos hiánnyal számolhat 2022-ben a huszonhárom megyei jogú város a kormányzati megszorítások és a növekvő energiaárak miatt – írja a 24.hu a Népszava összesítése alapján. A városokat érintő, várható költségvetési hiányt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) próbálta összesíteni, de a települések nem azonos szempontrendszer alapján számolták ki a veszteségeket, ezért pontos eredményre nem jutottak.

A települések az iparűzési adóból származó, megszokott bevételeik feléhez ebben az évben sem jutnak hozzá, mert a kis és közepes vállalkozások ilyen jellegű befizetéseit a korábbi két százalék helyett továbbra is egy százalékban maximalizálta az állam. Emellett jelentősen emelkedtek az energiaárak, és a városoknak ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is.

A miskolci városvezetés számításai szerint 3,2 milliárd forinttal csökkennek forrásaik az elvonások miatt, és majdnem ugyanennyivel nő a kiadásuk az emelkedő energiaárak miatt. A város így tehát több mint 6 milliárd forintos hiánnyal vág neki 2022-nek.

Szombathelyen az előzetes számítások szerint az iparűzési adó elvonása egymilliárd, a gazdasági visszaesésből adódó iparűzésiadó-csökkenés 1,5 milliárd forint lesz 2022-ben. Az energiaárak emelése 180 milliós pluszt jelent a vasi megyeszékhelynek, a gyermekétkeztetés költsége 130 millióval nő, míg a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése 600 milliós többletköltség.

Salgótarjánban a jövő évi költségvetésben az ideihez képest mintegy 470 milliós helyi iparűzési adóbevétel-kieséssel számolnak, s további hiányt jelent a gépjárműadó korábban az önkormányzatot megillető része, ami 82 millió forint. Az áremelkedések hatása 450-500 milliós többletkiadást jelent, ebből csak az áramdíj növekedése 68 millió.

Eger még korábban meghosszabbította az energiaellátásról szóló szerződését, így itt az áremelkedés „csak” 70 milliós többletet jelent ebben az évben, de az adóbevételek elmaradása és az egyéb kiesés a hevesi megyeszékhelynek is több mint kétmilliárdos hiányt jelent, mivel a város adózóinak több, mint 90 százaléka a turisztikából, vendéglátásból élő kis és közepes vállalkozás.