Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban Kásler Miklós emberminiszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, miután a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban hét traumatológus felmondott. A munkaügyi vita részletei nem ismertek, de a tárca azt közölte, hogy az osztály orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjakkal, amelyet viszont a kórház nem tartott indokolt követelésnek, így a vita odáig fajult, hogy a személyzet jelentős része távozott. Az orvosok visszautasítják a kórház állításait.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban ezzel megszűnt az érdemi traumatológiai ellátás. Csak az egyszerűbb baleseti sérüléseket tudja az intézmény ellátni, a bonyolultabb eseteket a mentőknek más városok kórházaiba kell szállítaniuk. A Telexet ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat, hogy Zalaegerszegről és környékéről a súlyos sérülteket vagy a kritikus állapotban lévő betegeket a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházba, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba és a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházba szállítják. Ez azt jelenti, hogy útvonaltól függően a Zalaegerszeg–Szombathely távolság kb. 30 perc, a Zalaegerszeg–Nagykanizsa távolság kb. 35 perc, valamint a Zalaegerszeg–Kaposvár távolság kb. 60 perc.

Az OMSZ a portálnak hangsúlyozta, hogy „fontos körülmény, hogy a mentők a szállítás megkezdése előtt stabilizálják a beteg állapotát, és a szállítás közben is ellátást biztosítanak."