Ragaszkodunk a legutóbbi, 2005-ös bérmegállapodás vívmányaihoz, valamint a garantált bérminimumok megtartása mellett új elemmel, a felsőfokú képesítéssel rendelkező szakemberekre vonatkozó bérminimumokkal bővítenénk a fennálló megállapodást - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

A munkavállalói oldal legfőbb célja, hogy a nettó minimálbér a társadalom széles rétegei számára meghaladja a létminimumot - tette hozzá Pataky az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) bértárgyalásokat nyitó ülésén, ahol tizenhat százalékos nettó bérnövekedésre tettek ajánlatot.

A munkaadói oldal a számok ismerete nélkül nem bocsátkozott komolyabb következtetésekbe, de a képviseletek döntő többsége nem akar sem három-, sem kétéves megállapodást kötni, valamint a munkavállalói oldal törekvéseit sem tudjuk értelmezni, hiszen az elmúlt időszak bérmegállapodása képtelen helyzetet teremtett számunkra - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke.

Kijelentette, hogy a jelenlegi válsághelyzettel összefüggésben a költségvetés sarokszámainak átszámolása elbizonytalanította a munkaadói oldalt.

Bár számítani lehetett arra, hogy az ősz során több ágazat képviselői is munkabeszüntetéssel, köztéri demonstrációkkal próbálják nyomatékosítani követeléseiket, a szakszervezetek egyelőre nem mozgolódnak. Az látszik, hogy a világgazdaságban végbement változások és az adótörvények kiszámíthatatlan változása miatt nagy a bizonytalanság a munkavállalói oldalon.

Nagyon korai lenne még bármilyen következtetésekbe bocsátkozni, annyi biztos, hogy a munkabeszüntetésekhez a tagság egyöntetű véleménye kell, amiről viszont a szakszervezetek vezetői még informálisan sem tudtak tájékoztatást adni - tette hozzá Pataky Péter.