A cikk szerint az elmúlt években végrehajtott nagy kamatcsökkentések és a jó időzítésű devizahitel-forintosítás Orbán szemében mind jó pont, és a forintosítási árfolyamon az MNB jókora nyereséget tett zsebre, de a kormányfő ebből azt látja: ha nincs forintosítás, akkor a devizahitelesek már rágyújtották volna a parlamentet a kormányra.

Ez az a társadalmi haszon, ami miatt a kormányfő és környezete a Figyelő szerint nagyjából úgy gondolkodhat: "a nagy vihart megúsztuk, a zivatart túléljük", és emiatt elnézők a jegybanki alapítványok körüli botrányokkal. Abból indul ki az elnézők logikája, hogy ez jár Matolcsynak, így hálálják meg azt, amit a "közjó" érdekében tett. Ha úgy tetszik, az alapítványi világ az ügynöki jutalék, amelyet az eredményes üzletért kap a jegybankelnök - fogalmaz a lap.

Az viszont nagyon nem tetszik a kormányfőnek és környezetének, hogy az alapítványokhoz botrányos ügyek kötődnek - számolt be erről a kormányfő környezetében dolgozó forrás. Nem értik ugyanis: hogyan gondolhatták Matolcsyék, hogy titokban lehet tartani az alapítványok költéseit, ami a mai világban nonszensz elképzelés.

A forrás szerint ehelyett inkább aktívan kellett volna kommunikálni a jó kezdeményezéseket, például a külföldi egyetemeken tanulók támogatását. Összességében tehát az a gond, hogy bár lehetne kedvező dolgokat kommunikálni, a hírek mégis a pénzköltések eltussolásáról szólnak.

Emiatt rosszallását is kifejezte a kormányfő, egyben azt az üzenetet kapta az MNB-elnök, hogy álljanak bele a kommunikációba, domborítsák ki az alapítványok működésének jó oldalát. Több segítségre ugyanis nem számíthatnak a kormány részéről, minthogy a nyilvánosság előtt megvédik, feltétlen támogatásukról biztosítják Matolcsyt - idézi a Figyelőt a Portfolio.hu.