A magyarok 52 százaléka úgy gondolja, az éghajlatváltozás kezelésére irányuló politikák nyomán több munkahely fog megszűnni, mint amennyi új jön létre. Ugyancsak 52 százalék véli úgy, hogy az éghajlat-politikai intézkedések rontani fogják életminőségét.

Csaknem ugyanennyi, 51 százalék szerint az éghajlat-politikai intézkedések pedig lassítani fogják a gazdasági növekedést. Ezek az adatok az Európai Beruházási Bank (EBB) 2021 szeptemberében elvégzett 2021–2022. évi éghajlati felmérésének ma közzétett legújabb részéből származnak.

A felmérés szerint csak 48 százalék véli úgy, hogy életminősége javulni fog, mindennapi élete kényelmesebb lesz, és a zöld átállás kedvezően fog hatni élelmiszereik minőségére vagy egészségükre.

Ezenfelül a válaszadók kétharmada (61 százalék) arra számít, hogy a zöld átállás végrehajtása nyomán vásárlóereje csökkenni fog.

A magyar válaszadók szerint az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kihívások velünk fognak maradni. Miközben egyharmaduk (30 százalék) úgy véli, az éghajlati vészhelyzetet 2050-re kézben fogják tartani, 62 százalék úgy érzi, hogy az az évszázad közepén is komoly probléma lesz.

Kép: EBB

Az éghajlati válság hosszabb távú hatásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a magyarok egyötöde (20 százalék) arra számít, hogy az éghajlatváltozás miatt másik régióba vagy országba kell majd költöznie.

Kép: EBB

Ez az aggodalom jóval erősebb a húszas éveikben járók körében: a 20 és 29 év közöttiek több mint egyharmadát (35 százalék) aggasztja állítása szerint annak lehetősége, hogy éghajlati problémák miatt máshova kell költöznie.

Kép: EBB

Különösen a fiatalok a saját munkahelyeik fenntarthatóságában is kételkednek: a 20 és 29 év közötti válaszadók egyharmada (35 százalék) tart attól, hogy elveszítheti állását, mivel az összeegyeztethetetlenné válik az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel (ez 15 százalékponttal meghaladja a 20 százalékos országos átlagot).

Kép: EBB

Összességében az európaiak véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy gazdasági növekedés forrása lesz-e a zöld átállás. A válaszadók több mint fele (56 százalék) véli úgy, hogy igen, hasonlóan az amerikaiak és a britek véleményéhez (57 százalék), míg a kínaiak optimistábbak (67 százalék). Ugyanakkor az európaiak többsége (61 százalék) bízik abban, hogy életminősége javulni fog, és az átállás kedvező hatással lesz élelmiszereik minőségére vagy egészségükre. Az európaiak pesszimistábbak a kínaiakhoz (77 százalék), az amerikaiakhoz (65 százalék), illetve a britekhez képest (63 százalék).