Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újranyitást követően egyetlen nap után az OTP és az Erste is újra felfüggesztette a zöld hitelek befogadását, így a jelenlegi feltételek mellett valószínűleg végleg vége a szuperolcsó hitelnek – derül ki a money.hu összeállításából.

Miután az MNB 200-ról 300 milliárd forintra emelte a program finanszírozási keretét, az emberek egy része még reménykedhetett benne, hogy tervezett vagy folyamatban lévő, ám befogadásra még nem került hiteligényükre jut majd a szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos kamaton elérhető hitelből. A bankok azonban a jegybanki bejelentést követően nem nyitották meg újra a hiteligénylés lehetőségét ügyfeleiknek, ezzel igazolva azt a vélekedést, hogy az MNB keretemelése csak a már befogadott hitelkérelmek forrásának biztosítására volt elég.

Április 19-én két bank, az OTP és az Erste Bank is bejelentette, hogy újranyitja a Zöld hitelek befogadását. De mindkét bank egyetlen nap elteltével jelezte, hogy a hitel értékesítését újra felfüggesztette.

A money.hu szakértői szerint ez azt jelenti, hogy néhány, az érintett bankoknál már korábban teljesen előkészített, s például az ügyintézés hibájából korábban be nem fogadott kérelem így becsúszhatott még a keretbe, ám a többség számára a mostani döntés egyértelművé tette: nem lehet már a piaci kamatszint kevesebb mint 50 százalékán kínált finanszírozáshoz hozzáférni.

Hogy az olcsó forrás hiánya hány már megkötött adásvételi szerződést lehetetlenít el, s milyen változásokat hoz az energiatakarékos otthonok piacán, ma még nem látható. Az azonban tény, hogy a 2,5 százalékos hitel átlagos összege 30 millió forint körül volt, ami nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint a piaci lakáshitelek összege.