Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

tőzsdei cégek alig harmada számít fenntarthatónak egy kutatás szerint – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya.

A nemzetközi tanácsadó első EU Taxonómia Barométerének eredményei a kutatási mintában szereplő vállalatok által 2022. január 1. és 2022. április 30. között az éves jelentésekben vagy a nem pénzügyi jelentésekben közzétett taxonómiai közzétételek elemzése során gyűjtött információkon alapulnak.

Az EU célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is.

Meghatározták, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek

A meghatározott klíma- és energiacélok teljesítését 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelettel létrehozott az EU egy közös nyelvet, ami minden tagállamban egységesíti, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek és mi nem.

A rendszer feladata, hogy az árbevétel, a működési költségek és a tőkekiadások vizsgálatakor objektív mércével el lehessen dönteni, hogy egy társaság pozitív hatással van-e a környezetre.

A rendelet fokozatosan terjed ki a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoktól egészen a kkv-kra a következő években. Ennek eredményeként az EU-ban közel 50 ezerre emelkedhet azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek jelentéstételi kötelezettsége lesz.

Akár 1300 magyarországi székhelyű céget is érinthet a szabályozás.

Egy mázsa ételt dobnak ki fejenként a magyarok, pár hónap és minden borul

Az Európai Bizottság három évvel ezelőtt 2020. márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. A szakemberek szerint 2050-re a hulladéktermelés 70 százalékkal fog nőni, az EU-ban csak élelmiszer-hulladékból évente 127 kilogramm megy a kukába. Magyarországon júliustól jön egy új rendszer azért, hogy teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat. Bővebben>>>

Ennyire sikerült a fenntarthatóság, csak két ország felelt meg

Az első pénzügyi évben közzétett taxonómiai beszámolókat 11 uniós tagállamban (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Svédország) elemző EY-jelentés szerint

a vizsgált tőzsdei cégek bevételének átlagosan 27 százaléka, míg a működési költéseik 28 százaléka számított fenntarthatónak a kontinensen.

A rendelet elvárásainak mindkét területen leginkább Ausztria és Finnország felelt meg.

Tudni szeretné, kik Magyarország legbefolyásosabb zöld személyiségei?

Nonprofit szervezetek vezetői, nemzetközileg ismert zöld hálózatok hazai képviselői, cégvezetők, tudós és humorista is szerepel Magyarország 25 legbefolyásosabb zöld személyiségeinek listáján. Első alkalommal lát napvilágot olyan lista, amely Magyarország legfontosabb fenntarthatósági személyiségeit mutatja be. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!