Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig benyújtott költségvetés kerek egész, tartalmazza a "munkahelyvédelmi akcióterv" forrásait - mondta Pleschinger Gyula, az NGM adópolitikai államtitkára a költségvetési bizottság hétfői ülésén. Mint ismert a kormány nyár elején nyújtotta be az "akciótervet" amely átmeneti tb-járulék (szociális hozzájárulási adó) kedvezmény adna a 25 évnél fiatalabb, az 55 évnél idősebb, a képzetlen és a gyesről, gyedről visszatérő munkavállalók után a munkaadóknak.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a költségvetéssel kapcsolatban a Költségvetési Tanács, illetve az Európai Bizottság is számos kérdést tett fel, ezekre kérdésekre kormány válaszolt. A kormány munkahelyvédelmi akcióterv, illetve kisvállalkozások tételes adója és a kisvállalkozó adó mintegy 300 milliárdos költségvetés bevételkiesést jelent a 2013-as költségvetésben. Pleschinger szerint ennek érdekében vetik ki a tranzakciós illetéket.

A fedezet szükségességét az LMP-s Vágó Gábor feszegette. Eközben a foglalkoztatási bizottságban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már úgy nyilatkozott, hogy nem vetik ki a jegybankra a tranzakciós illetéket. Az MNB amúgy sem szedhette volna be az adót, így az ebből tervezett száz milliárd forint nem is folyt volna be- Így viszont a költségvetési lyuk tovább nő 2013-ra.

Puskás Imre (Fidesz) szerint eleve rossz az a kérdésfeltevés, hogy van-e fedezet az akciótervre, ugyanis az nem jár kiadással - igaz nem folyik be annyi adó, így helyesen úgy kell fetenni a kérdést: van-e fedezet az oktatásra és a többi kiadásra - tette hozzá. Fideszes politikus ugyanakkor igyekezett kollégáit megnyugtatni - természetesen lesz. Puskás szerint, aki nem akarja ezt megszavazni, az nem akar az érintettek problémáival foglalkozni.

Ahogy az várható volt, a fideszes többségű bizottság általános vitára alkalmasnak találta a munkahelyvédelmi akciótervet, vagyis a munkaadói tb-járulékok csökkentését az érintett munkavállalói körben.