Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH az eljárásban érintett termékpiac meghatározásánál megállapította, hogy a földgáz kereskedelem nem alkot egységes árupiacot: azon belül az egyes lényegesen eltérő helyzetű vevőcsoportoknak történő értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, ezen kívül a földgáztárolást is eltérő árupiacként kezelte. A korábbi vizsgálataihoz hasonlóan a villamos energia-termelést és nagykereskedelmet - az Európai Bizottság gyakorlatával egyezően - azonos árupiacként kezelte. A Gazdasági Versenyhivatal - Németország, Ausztria, Szerbia, Ukrajna és Románia versenyhatóságához hasonlóan - az irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezése mellett döntött.

Az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik. Az MVM-csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamos energia piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez. 2011-től a földgáz nagy- és kiskereskedelem is a tevékenységei közé tartozik, azonban részesedése egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20 százalékot.

Az E.On Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelemre, a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, továbbá Magyarország határain keresztül történő földgázszállításra terjed ki. Magyarországon az EFT a földgázt kiskereskedők/kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók és erőművek számára értékesíti. Az E.On Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztároló telepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult.

Ahogyan arról korábban lapunk beszámolt (Napi Gazdaság, 2013. május 6.), a GVH-vizsgálat iránti kérelem április 3-án érkezett meg a hatósághoz, a folyamat pedig a következő napon indult el. Az, hogy egy hasonló fúziónál szükség van-e uniós jóváhagyásra, alapvetően az érintett vállalkozások árbevétele alapján dől el, az EU-rendeletben meghatározott küszöbszámok elérése esetén kerül az ügy az Európai Bizottsághoz − az E.On gázüzletágának két cége, illetve az MVM Zrt. számai alapján a tranzakció a GVH hatáskörébe tartozik, vagyis nincs szükség brüsszeli rábólintásra. Az állami MVM a két E.On-cég üzletrészeit érintő mintegy 870 millió eurós (mai árfolyamon valamivel 260 milliárd forint feletti) vételárat tartalmazó adásvételi szerződés aláírásakor úgy nyilatkozott, nem számít jelentősebb csúszásra az ügylet idei második félévre tervezett lezárásában.