Az a célunk, hogy a világ ipari termelését meghatározó technológiai trendek Magyarországon ne csak megjelenjenek, a fejlesztés és a gyártás is itt valósuljon meg, hogy mindez a magyar gazdaságot szolgálja - közölte Palkovics László Zalaegerszegen, a GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia második napján.

Az innovációs és technológiai miniszter az előadásában arról beszélt, hogy a magyar gazdaság következő évtizedét meghatározó területein kiemelt jelentősége van a zöldtechnológiáknak. Példaként említette, hogy az elsősorban az autógyárak térségében sokasodó beruházásoknak köszönhetően az akkumulátor-technológiák területén két év múlva Európa második legnagyobb gyártókapacitásával rendelkezik majd Magyarország.

Palkovics szerint egy sor olyan támogatási projekt indult el vagy indul majd el, amelyek a gazdaság zöldítését szolgálják, köztük az energiatárolás megoldására vagy a közösségi közlekedés karbonkibocsátásának mérséklésére. Ez utóbbi terület lépései közé tartozik, hogy jövőre már csak karbonsemleges buszok állhatnak forgalomba a 25 ezer lakosúnál népesebb magyar városokban, illetve kísérletek folynak, hogy ezek akár szintetikus üzemanyagokkal, hidrogénmeghajtással miként közlekedhetnének. A közlekedés zöldítésének egyik leghatékonyabb módja a vasút fejlesztése, a magyar kormány vasúti stratégiájának egyik eleme a vasúti ipar újjáépítése. A következő nyolc évben mintegy kétezermilliárd forintot fordít Magyarország vasúti járművekre, amelyek többségének már emissziómentesnek kell lennie.

A jelentős környezetterheléssel járó acélgyártás zöldítése is komoly feladat a miniszter szerint; a technológiában az elektromos áramnak, illetve a hidrogénnek is nagyobb szerepet kell kapnia, különben a magyar acélipar nem lesz versenyképes - magyarázta a hallgatóságnak a tárcavezető.

A magyar hidrogénstratégia egyik nagy kihívása a tárolás és a szállítás megoldása. Palkovics szerint a hálózatban pillanatnyilag felesleges áram átalakításával termelhető lenne hidrogén, melyet akár a meglévő gáztárolókban is el lehetne helyezni.