A gabonatermesztők az egyre emelkedő terményárak miatt kedvező helyzetben vannak, a kertészetek egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a növekvő termelési költségeket. Az ágazatban attól tartanak, hogy a szántóföldi növénytermesztés jövedelmezősége ­miatt akár a tíz-húsz százalékot is elérheti egyes zöldségek termőterületének csökkenése – kezdi cikkét a Magyar Nemzet.

A háború úgyis kihat a magyar agráriumra, hogy az orosz piacra már évek óta egyetlen kilónyi európai uniós zöldség vagy gyümölcs sem kerülhet a 2014-es krími annexió miatt. Oroszország és Ukrajna a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartoznak, ezért ezen termények, valamint a napraforgó és a repce iránti kereslet is vonzó a termelőknek. Továbbá a konfliktus miatt az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedtek a költségeik, az energia és az egyéb inputanyagok ára már a háború kitörése előtt is fejfájást okozott a gazdáknak, a fegyveres harcok azonban tovább fokozta a helyzetet.

Az áremelkedésen felül ráadásul bizonyos termékek esetében hiánytól is tartani kell, ami tovább erősíti a bizonytalanságot az ágazatban – mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB elnöke a lapnak, aki szerint a termelési költségek egy év leforgása alatt összességében 25-50 százalékkal emelkedtek.

Úgy látja, hogy a költségek emelkedése és az ágazatban érzékelhető bizonytalanság a termelői kedvre is hatással van, aki szerint a szántóföldi növények esetében látható jelentős áremelkedés miatt a szabadföldi zöldségek nagyon erős konkurenciájává váltak ezek a termények. Sok zöldségtermesztő válthat át ezek ültetésére.

A termelők gazdasági kilátásai mellett a megnövekedett építőanyagárak is abba az irányba mutatnak, hogy az idén erőteljes lassulás várható a beruházások megvalósítása terén. Ennek fő oka, hogy két év alatt másfél- vagy akár kétszeresére növekedtek a beruházási költségek.

Viszont ezzel együtt sem kizárt, hogy olcsóbbak lesznek a zöldségek a boltokban: Törökország sem szállít Oroszországba, Fehéroroszországba a szankciók miatt, így az exportra szánt terményeik az EU piacain landolhatnak, ami lenyomhatja az árakat.