Az idei döntőben hét csapat (három budapesti, egy debreceni, egy hódmezővásárhelyi, egy kaposvári és egy sátoraljaújhelyi gimnázium diákjai) jutott tovább, akik közül az első helyen a budapesti, XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium csapata végzett.

"Sokat készültünk mind a négy fordulóra és a döntőre is, és szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárainknak a munkáját. Olyan élményekkel és tudással gazdagodtunk a Zsebpénzügyes által, amit a jövőben is tudunk majd kamatoztatni" – mondták az első helyezett csapat tagjai.

Fanni és Bence energetikai korszerűsítésbe kezdenek

 "Az elszabadult energiaárakra való tekintettel Fanni és Bence szeretnének energetikai korszerűsítést  végrehajtani a gyártóüzemükben. Milyen energetika korszerűsítési pályázatok állnak rendelkezésükre? Milyen előnyei és hátrányai vannak a napelemek alkalmazásának?” – így szólt az egyik megoldandó feladat az Intrum kintlévőségkezelő cég idei Zsebpénzügyes versenyének döntőjén. Fanni és Bence nem valós személyek, hanem egy kitalált vállalkozó-páros, akik a pénzügyi vetélkedő kerettörténete szerint startup-céget alapítanak, és keresik a sikerhez vezető megoldásokat. 

A kép forrása: Instrum

A játék során a középiskolai csapatoknak hasonló, a mindennapokban is felmerülő gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk: a döntőben szóba került például a közösségi finanszírozás kérdése, a külföldi kereskedelem, egy feladatban pedig reklámbüdzsét tervezhettek a versenyzők. 

A balassis diákok mögött a második helyen a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium, a harmadikon pedig a debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum végzett.

Kvalitásos zsűri, értékes nyeremények

A dobogós csapatok diákjai, valamint iskoláik értékes nyereményeket vihettek haza: a győztes csapattagok laptopokat, az ezüst- és bronzérmesek elektromos rollert és okostelefont kaptak, a legjobb három csapatot nevező iskolák pedig 100 ezer forint értékű MediaMarkt vásárlási utalványt. Különdíjat kapott továbbá a legtöbb csapatot nevező iskola, a Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum, az ő jutalmuk egy 3D-nyomtató.

A döntőn a diákok ötleteit idén is neves szakemberekből álló zsűri bírálta el: a zsűri tagja volt Király Júlia, az IBS közgazdász professzora, a Nemzeti Bank volt alelnöke, Pintér Éva, a Corvinus Egyetem vállalkozás és innováció intézet oktatója, László Csaba, a Corvinus közgazdász oktatója, volt pénzügyminiszter, Szabó László, a HOLD Alapkezelő felügyelő bizottsági tagja, valamint a zsűri elnökeként Felfalusi Péter, az Intrum Zrt. vezérigazgatója.