Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válság miatt a kormányzatok kénytelenek voltak kipróbálni, hogy mi történik ha közvetlen jegybanki finanszírozással (ez már a valódi pénznyomtatás, nem holmi maszatolós QE) hatalmas költségvetési hiányt csinálnak. A kísérlet működött, nem okozott problémákat. S mivel ez nagyon könnyű megoldás, ezért szinte bizonyos, hogy az előttünk álló évtizedben minden nehézség esetén használni fogják - fogalmazott blogján a közgazdász.

Így aztán ezentúl mármilyen lassulásra, recessziós jelre, gazdasági zavarra szinte bizonyos, hogy jelentős költségvetési költekezés lesz a válasz, amit a jegybankok finanszíroznak meg. "Természetesen" mindig azt mondják majd a gazdaságpolitikusok, hogy ideiglenes, kényszerhelyzeti megoldásról van szó, de ez körülbelül annyira lesz ideiglenes, mint anno a hazánkban tartózkodó orosz csapatok voltak - tette hozzá Zsiday.

A befektetési szakember várakozása szerint fejlett világban szinte folyamatosan ugyanaz a high-pressure economy lesz jellemző, amit az elmúlt években Magyarországon a jegybank propagált (csak nálunk a folyamatos stimulus EU-s pénzből valósult meg, de az eredménye hasonló volt ahhoz, mintha éves 5-8 százalékos költségvetési hiány lett volna).

Ilyen a magyar példa

Ami Magyarországon zajlott, az történik majd számos helyen: a folyamatos stimulus hatására a munkaerőpiac feszes lesz, a bérnövekedés erős, és állandósul az inflációs nyomás (amerikai metodológiával idehaza is 5-8 százalék inflációt mértünk volna 2016-2019 között), valamint a pénz lassú értékvesztésen megy át.

Nem hiperinflációra kell gondolni, csak lassú rohasztásra. A jegybankok pedig majd - ha nagyon muszáj - lassan a kamataikkal "másznak" az infláció után, így a nominális kamatszint szép lassan felfelé csúszik, miközben a reálkamatszint alacsony marad, de ez egyben garantálja azt is hogy a hozamgörbe erősen meredek lesz - pont mint nálunk.

A nagy és költekező államnak pedig úgy kell csinálnia, mintha a költségvetési hiányt idővel el szeretné eltüntetni, ezért a cégeket és a gazdagokat adóztatja, miközben nagy infrastrukturális beruházásokat hajt végre. A növekvő adókulcsok - különösen USA-ban - elkerülhetetlennek látszanak.

Mihez kezdjenek a befektetők?

Ám az erős gazdaság ellenére sem lesz túl nagy profitnövekedés, és a felfelé csúszó kamatszint mellett nehéz azt látni, hogy ebből a 2020-as években hogyan lenne magas részvénypiaci hozam. Eközben a kötvények még rosszabb választásnak tűnnek.

Ez az évtized a buy-and-hold befektetés helyett valószínűleg a kereskedők világa lesz, akik bátran belevesznek a nagy esésekbe, és nyugodtan kiszállnak a nagy emelkedésekben. Ez teljesen más hozzáállást igényel, mint az előző évtizedek piaca, és valószínűleg a legtöbben nincsenek erre felkészülve - foglalta össze a helyzetet Zsiday.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!