Mint sok más országban, Magyarországon is az éppen kormányzó párt népszerűségváltozását egyik választásról a másikra nagyon jól magyarázza a gazdasági helyzet változása.

Jól látható, hogy a lakossági reálbér változása elég jól előrejelezte, hogy milyen eredményt fog elérni a kormánypárt (ugyanakkor fontos, hogy ez önmagában a másik oldalra leadott szavazatokról nem sokat mond el) - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.

Zsiday az elmúlt 20 év választásait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereseti indexe alapján vizsgálta. (Az elemzést az alábbi linken tekinthetik meg).

"Alapvetően a szavazók elvárása az, hogy minden ciklus alatt reálértelemben egyre többet keressenek, és ha nem ez történik, akkor megbüntetik a kormányt – ez történt 2010-ben, de kisebb mértékben még 2014-ben is, amikor a Fidesz körülbelül 450 ezer szavazatot vesztett a reálbérek stagnálása mellett (miatt)"- írja Zsiday.

"A korábbi adatokból az következik, hogy az előző választáshoz képest 10 százalékkal több szavazatot kellene kapnia a Fidesz-Kdnp-nek, ami kissé meglepő, mert ilyen sok szavazatot még soha nem kaptak (a külhoni szavazatok ebben nincsenek benne). Belföldön 2018-ban 2 608 086 szavazatot kapott a Fidesz-Kdnp 2018-ban, legjobb eredményük pedig 2010-ben 2 706 292 volt" - írja.

Természetesen a bizonytalanság az ábráról leolvashatóan nagy, de mindenképpen az tűnik valószínűnek, hogy 2018-hoz képest növelni tudja szavazatai számát a kormánypárt. Ahhoz, hogy az ellenzék győzzön, nagyon sok ingadozót kellene megszólítania - véli Zsiday.