Augusztus folyamán az európai gázárak megduplázódtak, a nyár folyamán összességében megnégyszereződtek a már akkor is nagyon magas szintjükről. Pénteken nagyjából köbméterenként 1400 forint volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben.

Ráadásul 2023 egészére is mintegy 1300 forintos ár adódik (Magyarországon a lakosság mindennel együtt 102, az átlagon felüli fogyasztásért egyelőre 747 forintot fizet) - írta blogján Zsiday Viktor befektetési szakember.

Mit jelentenek ezek az árak Magyarországon?

Nem tudjuk pontosan mekkora lesz az alkalmazkodás, de még a magyar kormány augusztustól érvényes gázáremelése után – amely pár hete még elég beavatkozásnak tűnt, de ilyen árak mellett már biztosan nem elegendő – is a hazai lakossági fogyasztás jelentős része támogatott marad, és ezek alapján – amennyiben a jelenlegi tőzsdei árak fennmaradnak – évente nagyjából 3-4 ezer milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ez a hazai éves GDP 5-7 százaléka.

Ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani – azaz ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, emiatt a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog.

Eközben az iparban és a szolgáltatásoknál ilyen gázárak mellett óriási infláció, valamint csődök és elbocsátási hullám jön. Így miközben a lakossági fogyasztás visszaesik, a termelő szektor is zsugorodik, és nő a munkanélküliség. Közben szűkülnek a monetáris kondíciók az egekbe szökő kamatok miatt, tehát csökken a hitelkihelyezés, és ha ez nem lenne elég még a kormányzat is megszorít - fogalmazott a közgazdász.

A gyengülő forint pedig rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra.

Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval

 

- véli Zsiday Viktor.

Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek.

Mi lehet a megoldás?

A tőzsdék történetében gyakran előfordult, hogy amikor már a szabad piac kezdett nagyon terhes lenni/fájni, akkor a kormányzatok egyszerűen betiltották a kereskedést bizonyos termékekkel és/vagy központi allokálást (jegyrendszer) vezettek be.

Mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően felgyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon - véli a közgazdász.

Európában durva energiaválság van, amely a jelenlegi árak fennmaradása esetén mély recesszióhoz vezethet. A helyzet Magyarországon még rosszabb. Megoldás nincs, de a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek. Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz - írta Zsiday Viktor.