Az indiai variáns az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában az összes eset 20 százalékát okozza, valamint ugyanez a mutáció árasztotta el az eddig példásan védekező Délkelet-Ázsiát is, több országban is olyan problémákat okozva, amelyet nem tudnak kezelni - írja okfejtésében a pénzügyi szakember. 

Szerinte jelentős problémát okozhat, hogy az új indiai variáns akár 50 százalékkal fertőzőbb lehet a britnél (amely eleve másfélszer fertőzőbb lett az eredeti vírustörzsnél). Zsiday bejegyzésében azt is felhozza, hogy az indiai mutáció részlegesen lehet, hogy ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is, aminek "hatalmas kihatása lehet a világgazdaságra".

"A jelenlegi trendeket kivetítve ez a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is - amennyiben a fenti számok igazak. Ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70 százalékos [át]oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat (kedvezőbb esetben a felfutás elhúzódhat őszre, de nehéz előrejelezni, mert nagyon bizonytalanok az adatok)" - írja a szakember, aki ez alapján azt gondolja, hogy ez az egyre valószínűbbnek tűnő kockázat nincs benne a piacok gondolkodásában.

"Habár valószínű, hogy még egy fentebb vázolt negatív forgatókönyv esetén sem lennének akkora gazdasági károk, mint a korábbi hullámoknál, de a gazdaságpolitikusok/befektetők által előrevetített nagy fellendülésben törés lehet, egyes szektorok pedig komoly pofont kaphatnak: kisebb növekedés, későbbi kamatemelés, kisebb kereslet az árupiacokon, nagyobb deficitek a költségvetésekben, stb..." - zárja bejegyzését blogján.