Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elég látványosan elkezdett átrendeződni az elmúlt egy-két hétben a magyarországi gázbeszerzések iránya - írja a G7. Azon az útvonalon, amelyen egyértelműen orosz gáz érkezik, szép lassan csökken a mennyiség, miközben északról és nyugatról egyre több földgáz fut be. Az árak esése miatt ez egy teljesen logikus piaci folyamat.

A hétfő, október 24-e zsinórban a hetedik olyan nap volt, amikor 40 millió köbmétert meghaladó mennyiségű földgáz érkezett az országba. Ez nemcsak a háború kirobbanása óta, hanem azt megelőzően sem volt általános. Január és október eleje között mindössze két olyan nap volt, amikor a behozatal elérte ezt a szintet.

Ez a mennyiség szinte teljesen az országban marad, amire utoljára 2019-ben volt példa. Ráadásul ezt úgy sikerült elérni, hogy az orosz gáz legfontosabb útvonalán, Szerbia felől egyre kevesebb gázt kapunk. Ha nem is nagyon látványos a csökkenés, az októberben onnan befutó napi durván 17 millió köbméter jó 10 százalékkal kevesebb, mint amit augusztus-szeptemberben megszokhattunk.

Viszonylag olcsó a tőzsdén a gáz

Ezzel párhuzamosan viszont nőtt az Ausztria felől érkező import, és négy hónap szünet után újra megindultak a szállítások Szlovákia felől is. Az átrendeződés még szembetűnőbb, ha a beérkező gáz megoszlását nézzük: a déli útvonal részesedése a szeptemberi 50-70 százalékról 40 százalék környékére csökkent.

Az északi és nyugati útvonal forgalmának felélénkülése épp egybeesett a gáz tőzsdei jegyzésének bezuhanásával. Miközben szeptember végén az úgynevezett spot, tehát azonnali szállításra vonatkozó ár megawattóránként 200 euró körül mozgott, kedden már 30 euró alatt is járt. Ilyenre 2021 nyara óta nem volt példa. Azaz a tőzsdén jelenleg olcsóbban lehet vásárolni, mint az elmúlt közel másfél évben bármikor.