A főpolgármester az Örs vezér téri intézmény új, kardiometabolikus és onkokardiológiai centrumának átadóján közölte: a kormánnyal történt megállapodásnak megfelelően az elkövetkező években 50 milliárd forintot költenek arra, hogy a budapestiek tovább és jobb egészségben éljenek. Próbálunk minőségibb, egészségesebb, hosszabb életet biztosítani a budapestieknek, és ebben a nagy közös vállalkozásban mindenki partner kell  legyen: a kerületek, a kormányzat, a főváros és az egészségügyben dolgozók is, akik nap mint nap viszik a hátukon az intézményrendszert - fogalmazott

Karácsony emlékeztetett: a ZESZ most átadott fejlesztéseit a XIV. kerületi önkormányzat is támogatta.

Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa elmondta: az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, a zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a szolgálat, amiből informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be.

A most átadott kardiometabolikus és onkokardiológiai centrum sokszakmás terület, ahol egyszerre van jelen többek között a kardiológia, a diabetológia vagy a belgyógyászat. Az a cél, hogy rövidebb legyen a betegút, hatékonyabban lássák el a több betegséggel egyszerre küzdő embereket.

A fejlesztések eredményeképpen korszerű informatikai osztály jött létre az intézményben, megújult a ZESZ honlapja, online előjegyzési rendszert indítottak el, valamint korszerű adatbázist építenek a hatékony betegellátás érdekében.

Budapest 50 milliárd forintos egészségfejlesztési keretéből Zugló 807 millió forintot kap erre az évre, de a fejlesztések nem állnak meg, a jövőben egy új szakrendelőt akarnak létrehozni Zuglóban - ígérte Horváth Csaba, Zugló polgármestere.

Karácsony Gergely az esemény után újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a főváros vezetése számára elfogadhatatlan az iparűzési adó rendszerének átalakítása. Ebben az ügyben nincs kompromisszum - jelentette ki a főpolgármester, aki szerint Budapest összeomlik "abban a formájában, ahogyan most ismerjük", ha város költségvetéséből 40 milliárd forintot kivesznek.

Elmondta: örül annak, hogy ez nem egy Budapest-kormány, vagy ellenzék-kormány vita, hiszen kormánypárti vidéki polgármesterek is igen rossz ötletnek gondolják az iparűzési adó rendszerének megváltoztatását. Úgy vélte: a változtatás csak azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak kedvezne, akik eddig is a magyar adórendszer preferált szereplői voltak.