A szervezet az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyerstej ára a januári literenkénti 45-65 forint közötti árszintről februárban 40-55 forintra csökkent, és márciusra sem várható javulás. A Tej Terméktanács 422 vállalkozás körében végezett felmérése szerint, ha a tej felvásárlási ára tartósan 60 alatt marad, akkor az 44 százalékos termeléscsökkenés és mintegy 50 százalékos, több mint 1800 főt érintő létszámleépítésre kell számítani az ágazatban.

A szakmai szervezetek megállapítása szerint az agrártárca által bejelentett 2,5 milliárdos forintos, az ágazatot segítő intézkedéscsomag jelentős késéssel érkezett. A szociális segélykeretnek eddig csak a felét hirdették meg, azt is áprilisi szállításra. Szakértői szerint amíg megfelelő uniós szintű intézkedéseket nem hoznak a tejpiaci válságkezelésére, addig a 2,5 milliárd forintos intézkedéscsomag is csak tüneti kezelés lehet. A piacon jelentős tejfelesleg van: ez jelenleg mintegy 100 millió liter belföldi és több, mint 300 millió liter import tejet jelent. A Tej Terméktanács a helyzet kezelésére azonnali intézkedést sürget.

A Terméktanács arra kéri a földművelésügyi minisztériumot, hogy azonnal kezdeményezzen tárgyalásokat a brüsszeli döntéshozóknál, mert az unió megkésett és elégtelen intézkedési okozzák a jelenleg tapasztalható tejpiaci problémákat nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is. Magyarországon egy ember évente átlagosan 160-170 liter tejet, illetve tejterméket fogyaszt, amelynek mintegy 30 százaléka importból származik.