"Ha a gyógyszerészeti intézet is jóváhagyja az emberi alkalmazását, akkor elkezdhető vele az oltásoknak a beadása" - idézte a Népszava azt, amit a kínai Sinopharm vakcináról Müller Cecília országos tisztifőorvos mondott. Noha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jóváhagyásról péntek óta nem adott hírt az állami apparátus, azt már szombaton bejelentették: a héten "a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják."

A napilap megkereste az operatív törzset, hogy megtudják, megkapta-e az országos tisztifőorvos által pénteken említett, a szer használatának feltételéül szabott jóváhagyást a készítmény. Az operatív törzs válasza szerint azonban ilyen OGYÉI-engedélyezés nem is volt: "az országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján arra utalt, hogy az OGYÉI hamarosan közzéteszi a vakcina alkalmazási előiratát. Ez aznap meg is történt."

Valójában a felvételek tanúsága szerint Müller Cecília pénteken nem tett említést az engedélyezés kapcsán az alkalmazási előiratról. Az MTI is úgy idézte szavait: "a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye van hátra."

Még átláthatatlanabbá teszi a procedúrát, hogy az operatív törzs közölte azt is, hogy valójában "a kínai Sinopharm január 29-én kapta meg a gyógyszerészeti hatóság (OGYÉI) engedélyét." Mindezek szerint Müller Cecília pénteken úgy várta az OGYÉI-jóváhagyást, hogy azt a hatóság - állításuk szerint - már egy hónapja megadta.