Elindult egy olyan fajta szóbeszéd Magyarországon, hogy bármelyik másik bankkal is megtörténhet, ami a Sberbankkal. A magyar bankrendszer azonban stabil - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn reggel az RTL Klubban. A magyar bankoknál mintegy 1600 milliárd forint szabad tőke van, a likviditás, amit a bankok egymás között mozgatni tudnak 17 ezer milliárd forint, ami a teljes magyarországi GDP harmada. Ráadásul tavalyi év a 2019-eshez képest is erős volt a magyar bankrendszerben, minden szolgáltatás zavartalanul működik. 

A Sberbank esete egyedi, erős orosz anyabank állt mögötte. Európában egy osztrák entitás állt a kelet-közép-európai leánybankok mögött. Az Oroszország elleni szankciók után az orosz bank nem adott több likviditást az osztrák leánybanknak, és a többi itteni bank sem segítette ki az ausztriai entitást.

Ennek az eredménye lett az a pánik, hogy az ügyfelek megrohanták a cseh és osztrák Sberbankot, de látták, hogy a többi országban is ez lesz a helyzet. Hétfőn és kedden ezért az MNB bankszünnapot rendelt el. Kiderült, hogy a magyarországi bank a fölösleges likviditását Ausztriában tartja az anyabanknál. 

38 millió forintig

Mivel az osztrákok nem tudták értékesíteni másnak a Sberbankot, csődbe ment az ottani bank, így a magyar bankot is végelszámolni kellett, mert nem volt már biztos, hogy vissza tudják szerezni az anyabanknál lévő betétet. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig, több mint 38 millió forintig kártalanítja az ügyfeleit. Az MNB ennek érdekében 150 milliárd forint hitelt biztosít erre az OBA-nak.

A végelszámolási eljárás során derül ki, hogy van-e elég vagyona (fiókok, autók, hitelek) a banknak a 100 ezer euró fölötti betétek és más tartozások kifizetésére. Ha ez nem sikerült, akkor felszámolásra kerül sor, ennek során jó eséllyel valamekkora összeget a károsultak a 100 ezer euró fölött is vissza fognak kapni. A hitellel rendelkezőknek tovább kell fizetniük a hitelüket akkor is, ha a 100 ezer eurónál több betétjük ragadt bent, vagyis nem csökkenti a különbözet a tartozásukat.