A legnagyobb boltos vállalkozások álláshirdetéseiben ott az Erzsébet-utalvány, mint juttatási lehetőség. Az Aldi és a Lidl még az összegét is elárulja ennek a juttatásnak, mennyit adott volna belőle, de például az Auchan is felsorolja a béren kívüli juttatások között -írja a Blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

Nehezíti a boltos vállalkozásoknál is a munkaerő-gazdálkodási tervek véglegesítését, hogy még nincs döntés a 2019-es minimálbérekről, de előzetesen számolni kellett már valamivel, leginkább azzal, ami kiszivárgott a híradásokban. A cafetériához nehéz hozzányúlni: hiába szűnnek meg az adókedvezmények a Szép-kártya kivételével, a munkaerőhiány sok szabályt és szokást felülír.

A leleményesebb munkaadók év végi jutalom keretében még kiszórtak egy adag Erzsébet-utalványt, jövőre viszont már többet rendelni már nem tudnak.

Egy 200 milliárd forint nagyságrendű piac fog most megszűnni

Kérdés, mit lépnek a munkaadók, hiszen értelem szerűen a munkavállalók nem szeretnék, ha a jövedelmük a cafetéria kedvezményes adózásának megszüntetése vagy éppen az ígért Erzsébet-utalvány leállítása miatt csökkenne.

A cégek az eddigi cafetéria egy részét átterelhetik a Szép-kártyára - persze az egy másik kérdés, hogy aki eddig boltban váltotta be az Erzsébet-utalványát, az most akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni helyette. Feltehetően amennyire lehet, végül leépítik a cégek a cafetéria kereteit, és a bérbe beépítik azt.

Mit kezdenek a többletköltségekkel?

Az adókedvezmények megszüntetése is jelent többletköltséget a cégeknek, hiszen a bérbe beépíthető cafetéria rész már rendesen, kedvezmény nélkül adózik. Ezt a cégek vagy ráteszik többletként a 2019-es bérköltségekre, vagy ennyivel visszafogják a 2019-es béremeléseket. Tehát ezekben az esetekben nem fog kevesebbet keresni a dolgozó, de vagy a cég vállal több adóköltséget, vagy lefarag valamennyit a 2019-re tervezett emelésekből.

Valószínűleg lesznek olyan vállalkozások is, ahol majd csak széttárják a kezüket, mondván, ha a kedvezményes adózás megszűnt, akkor nem tudnak több pénzt fordítani bérköltségre - teszi hozzá a szakblog.

A jövő évtők persze nem a cafetéria lehetősége, hanem csak annak kedvezményes adózása szűnik meg (a már említett Szép-kártya kivételével) - jegyzi meg a blog. Kérdés, milyen üzenetet akar küldeni egy-egy vállalkozás a dolgozóinak azzal, hogy cafetéria címén továbbra is ad a béren felül valamilyen más juttatást.